poniedziałek, 30 stycznia 2012

Myszowate :)

Jak na niedziele przystało na deser była ciepła szarlotka. Z szarlotki zostały białka, troszkę ciasta i oto co z tego powstało: myszowate serduszka oraz malutkie myszowate beziki :) Beziki w sam raz do filiżanki, dobrej, gorącej kawy lub czekolady jak kto woli.
Serducha może i nie kształtne, ale za to przepyszne :)

Składniki na myszowate beziki:
2 białka
1/2 szkl. cukru kryształu
3 łyżki kakao (ewentualnie czekolada rozpuszczalna)

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli (zakładam że każdy ma ją w domu :D). Dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy kakao. Ja dałam pół na pół, kakao i czekolady rozpuszczalnej. Mieszamy delikatnie i gotowe. Małymi porcjami wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe beziki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (100C) i suszymy. 
Pozdrawiam 
Megolandia


2 komentarze:

  1. mniam mniam:D
    lubię bezy, a takie czekoladowe pewnie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :), a przez kakao nie czuje się, że są takie słodkie. Można dodać wiórka kokosowe wtedy beziki, będą na pewno oryginalne. Testowałam i też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń