wtorek, 17 stycznia 2012

Rogaliki orzechowe

Obiecałam już parę postów wcześniej przepis na rogaliki. W tę sobotę znów u nas gościły, wyjęte z piekarnika, dostawały nogi i szybciutko znikały z półmisków.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 6 dag masła/margaryny
- coś do nadziania naszych rogalików (marmolada różana, konfitura z wiśni, orzechy)

Robimy zaczyn:
Podgrzewamy mleko (żeby było letnie, ciepłe zabije nam drożdże) rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru (2 dag), dodaję drożdże, oraz 10 dag mąki, wszystko razem mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość. 
W miedzy czasie topimy tłuszcz dajemy mu czas na przestygnięcie. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka, pozostały cukier oraz nasz zaczyn. Całość mieszamy i wyrabiamy ręcznie. Do wyrobionego ciasta powoli wlewamy roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną stolnicę, ja dziele je na 3 części. Każdą część należy rozwałkować na okrąg, bądź prostokąt. Teraz pozostaje już tylko powycinać trójkąty, nałożyć nadzienie i zwijać. Zwijanie rozpoczynamy od szerszej strony w kierunku czubka trójkąta, formujemy kształt rogalika i gotowe. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Malujemy rozmąconym jajkiem i do piekarnika. Pieczemy w temp. 170C aż będą rumiane:).

Składniki na nadzienie orzechowe:
- 15 dag orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag cukru.
Orzechy posiekać dość drobno - ostatnio posiekał za mnie malakser :) a co trzeba wykorzystywać sprzęt domowy:) Mleko zagrzać z cukrem, dodać orzechy i mieszać żeby nie przywarły. Pogotować chwilkę i gotowe. Przestudzić zanim położymy na cieście.

Życzę smacznego

2 komentarze:

  1. pewnie smakują tak, jak wyglądają, czyli pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i wychodzą w bardzo szybkim tempie nawet ciepłe!!! Polecam :D szczególnie z orzechami

      Usuń