Składniki:
Spód tarty
- paczka herbatników 300g - w zależności od wielkości foremki w której zamierzamy piec nasz pie, należy dać więcej
- 1/2 kostki masła / margaryny
Farsz/nadzienie
- posiadałam 1/4 dość dużej dyni - spokojnie wystarczy mała dynia
- 2 jabłka
- 1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka cynamonu
- kawałek imbiru (ja dałam około 2cm )
- sok z 1,5 cytryny - w zależności od smaku można dodać więcej lub mniej
- olejek cytrynowy
- 4 łyżki cukru, jeśli mleko jest słodzone to ilość cukru dostosować do smaku
- 2 rozmącone jaja
Wykonanie
Ustawić piekarnik na 150C. Ciastka pokruszyć drobno (można w malakserze). Masło stopić, dodać do ciastek i wymieszać. Taką sypką masę wyłożyć do foremki uformować spód i boki do wysokości około 2cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor.
Z dyni pozbyć się pestek i włókien. Wstawić w żaroodpornym naczyniu/ formce do piekarnika aby zmiękła.(piekarniki 150C, czas około 30 -45 min). Przestudzoną dynię obieramy ze skórki, miksujemy do uzyskania musu. Dyniowy mus przekładamy do rondla, dodajemy starte na drobnych oczkach jabłuszka i opcjonalnie cukier, dusimy mieszając od czasu do czasu - podobnie jak jabłuszka na szarlotkę. Dodajemy mleko skondensowane dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy: imbir, cynamon oraz olejek i sok z cytryny. Do przestudzonego nadzienia dodajemy rozmącone jaja (najlepiej mikserem wyrobić na gładką jednolitą masę). Przekładamy na nasz upieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C na około 30 min.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Gorąco polecam do zestawu herbatkę z cytrynką - pyszne!
Gorąco polecam do zestawu herbatkę z cytrynką - pyszne!
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńba ;) a jak smakowało
OdpowiedzUsuń