Drożdżowe ślimaczki cynamonowe, w sam raz na chłodne jesienne wieczory:
Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 0,5 litra mleka
- 20 dag cukru, ja daję pół na pół, zwykły + waniliowy (domowy)
- 3 żółtka
- 10 dag margaryny
Nadzienie będzie cynamonowe. Potrzebujemy więc:
- cukier, może być zwykły kryształ, w moich drożdżówkach jest brązowy - 4 łyżki,
- opcjonalnie 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu, (ilość cynamonu wedle uznania).
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe!
Nadzienie będzie cynamonowe. Potrzebujemy więc:
- cukier, może być zwykły kryształ, w moich drożdżówkach jest brązowy - 4 łyżki,
- opcjonalnie 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu, (ilość cynamonu wedle uznania).
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe!
Robimy zaczyn:
Podgrzewamy
mleko (żeby było letnie, ciepłe zabije nam drożdże) rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy drożdże, oraz około 20-30 dag mąki, wszystko razem
mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją
objętość.
W między czasie
topimy tłuszcz, dajemy mu czas na przestygnięcie.
Do wyrośniętego zaczynu dajemy żółtka, mieszamy, dodając po trochu resztę mąki. Całość mieszamy i wyrabiamy ręcznie. Do wyrobionego ciasta, powoli wlewamy roztopiony tłuszcz. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne oraz będzie odstawać od ręki. Tak wyrobione ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną stolnicę, ja dzielę je na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na cienki prostokąt, grubości około 0,5 cm. Teraz nakładamy (rozsypujemy :)) nadzienie i zwijamy. Zwijanie rozpoczynamy od dłuższego boku. Formujemy rulonik. Rulonik kroimy na 2 cm kawałki i gotowe. Układamy ślimaczki na boczku, zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Pieczemy w temp. 170C, aż zrobią się rumiane:).
Smacznego
Do wyrośniętego zaczynu dajemy żółtka, mieszamy, dodając po trochu resztę mąki. Całość mieszamy i wyrabiamy ręcznie. Do wyrobionego ciasta, powoli wlewamy roztopiony tłuszcz. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne oraz będzie odstawać od ręki. Tak wyrobione ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną stolnicę, ja dzielę je na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na cienki prostokąt, grubości około 0,5 cm. Teraz nakładamy (rozsypujemy :)) nadzienie i zwijamy. Zwijanie rozpoczynamy od dłuższego boku. Formujemy rulonik. Rulonik kroimy na 2 cm kawałki i gotowe. Układamy ślimaczki na boczku, zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Pieczemy w temp. 170C, aż zrobią się rumiane:).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz