Polecam wieczorkiem kubek dobrej herbatki i 2 ciasteczka
Składniki:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego – ja dałam 2 łyżki prawdziwego waniliowego
- 200 g płatków owsianych górskich
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1,5 cytryny – można dać z 2 jak kto woli
- olejek cytrynowy
- 2 garści orzechów włoskich – posiekać nie za drobno
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane, kokos, drobno pokrojone orzechy włoskie wymieszać.
Dodać skórkę z cytryn, sok z cytryn, olejek i 3 łyżki mleka - wymieszać.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
Utrwalić białka cukrem - jak na bezy.
Do ubitych białek dodać powoli pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje.
Piec w temp. 100 - 120 °C (termoobieg) aż będą suche i złotobrązowe (około 1 h).
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz