poniedziałek, 28 listopada 2011

Domowe owsianki

Podobno płatki owsiane wpływają na zmniejszenie cholesterolu. Dlatego ciasteczka owsiane zagościły u nas na dobre i są stałym elementem produkcji weekendowej, jak tylko wolne są białka. Oryginalny przepis mam z jakiejś książki, ale jest mocno zmodyfikowany - ilości i dodatki do płatków. Wychodzą przepyszne, chrupiące, słodkie jak na ciasteczka przystało, no i przede wszystkim wpływają pozytywnie na obniżenie cholesterolu.
Polecam wieczorkiem kubek dobrej herbatki i 2 ciasteczka

Składniki:
-  4 białka

-  1 szkl. cukru

-  1 opakowanie cukru waniliowego – ja dałam 2 łyżki prawdziwego waniliowego

-  200 g płatków owsianych górskich

-  skórka z 2  cytryn

-  sok z 1,5 cytryny – można dać z 2 jak kto woli

-  olejek cytrynowy

-  2 garści orzechów włoskich – posiekać nie za drobno

-  50 g  wiórków kokosowych

-  3 łyżki mleka

Wykonanie:

Do miski wsypać płatki owsiane, kokos, drobno pokrojone orzechy włoskie wymieszać.

Dodać skórkę z cytryn, sok z cytryn, olejek i 3 łyżki mleka - wymieszać.

Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.

Utrwalić białka cukrem -  jak na bezy.

Do ubitych białek dodać powoli pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje.

Piec w temp. 100 - 120 °C (termoobieg) aż będą suche i złotobrązowe (około 1 h).



Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz